Lista aktualności Lista aktualności

Piestraki jadalne na rozpoczęcie sezonu grzybowego w lasach Komańczy

Zbliża się sezon grzybowy. W miniony lipcowy weekend będąca na spacerze w lesie mieszkanka Komańczy natrafiła na duży okaz rzadkiego grzyba o nazwie piestrak jadalny. Jak przyznała, w jej rodzinie, to już czwarty przypadek odnalezienia tego grzyba w lasach Komańczy. Jego pomiar wykazał, że w najszerszym miejscu miał 7,5 cm i ważył ponad 80 gramów.

Grzyb ten należy do rodziny truflowatych. Jest grzybem podziemnym, wytwarzającym bulwiaste owocniki, nieregularnego kształtu, przypominające lekko spękane ziemniaki barwy jasnobrązowej, osiągające wielkość pięści. „Bulwy” wyrastają od lata do jesieni w różnych rodzajach lasów na glebach zasobnych w wapień, o odczynie obojętnym lub zasadowym, lubi gleby gliniaste lub zawierające ił. W stadium dojrzałym z ziemi wystaje przeważnie tylko część owocnika, stąd dla niewprawionego grzybiarza jest ciężko dostrzegalny i przeto rzadko zbierany. Po przecięciu owocnika, wnętrze jest charakterystyczne marmurkowane. W Polsce jest niezwykle rzadki. Zjedzony na surowo jest lekko trujący i może powodować biegunkę, ale potraktowany wyższą temperaturą w trakcie przyrządzania, staje się jadalny o łagodnym przyjemnym smaku i zapachu przypominającym gotowaną kukurydzę. Ze względu na znaczne podobieństwo do wysoko cenionej, jadalnej trufli białej, przez znalazców potocznie nazywany „polską truflą”. Jest przysmakiem dla dzików, dlatego miejsca w lesie, gdzie występują te grzyby są mocno zbuchtowane.

                                                                                                           Tekst:  Edward Orłowski